logof

Në 10 vitet e fundit, shumë amerikanë i janë drejtuar suplementeve të vajit të peshkut omega-3 , të cilat kanë përfitime për njerëzit e shëndetshëm dhe gjithashtu ata me sëmundje të zemrës.
Vaji i peshkut omega-3 përmban edhe acidin docosahexaenoic (DHA) dhe acidin eicosapentaenoic (EPA). Acidet yndyrore omega-3 janë lëndë ushqyese thelbësore që janë të rëndësishme në parandalimin dhe menaxhimin e sëmundjeve të zemrës .

Studimet tregojnë se acidet yndyrore omega-3 mund të ndihmojnë në:

Shoqata Amerikane e Zemrës (AHA) rekomandon që të gjithë të hanë peshk (veçanërisht peshk të yndyrshëm, të ujit të ftohtë) të paktën dy herë në javë. Salmoni, skumbri, harenga, sardelet, trofta e liqenit dhe toni janë veçanërisht të larta në acide yndyrore omega-3.
Ndërsa ushqimet janë bastja juaj më e mirë për marrjen e omega-3 në dietën tuaj, suplementet e vajit të peshkut janë gjithashtu të disponueshme për ata që nuk e pëlqejnë peshkun.
Përfitimet për shëndetin e zemrës nga dozat e rregullta të suplementeve të vajit të peshkut janë të paqarta, ndaj bisedoni me mjekun tuaj për të parë nëse ato janë të përshtatshme për ju.
Nëse keni sëmundje të zemrës ose nivele të larta të triglicerideve , mund t’ju duhet edhe më shumë acide yndyrore omega-3. Pyesni mjekun tuaj nëse duhet të merrni doza më të larta të suplementeve të vajit të peshkut për të marrë omega-3 që ju nevojiten.

Sa vaj peshku omega-3 është i sigurt?

AHA thotë se marrja e deri në 3 gram vaj peshku në ditë në formë suplementi konsiderohet e sigurt.
Mos merrni më shumë se kaq nëse nuk e diskutoni më parë me mjekun tuaj.

Nëse dëshironi të merrni doza më të larta të suplementeve të vajit të peshkut omega-3, bisedoni fillimisht me mjekun tuaj. Mjeku juaj mund t’ju udhëzojë në plotësimin e dietës tuaj me vaj peshku Omega-3.
Gjithashtu, mjeku juaj mund të monitorojë të gjitha aspektet e shëndetit tuaj nëse merrni doza më të larta të vajit të peshkut. Për njerëzit me nivele shumë të larta të triglicerideve, ofrohen edhe preparate omega-3 me recetë.

Ky informacion bazohet ne artikullin e WebMD